N O O M B L A

Een PowerPoint wordt vaak gebruikt ter ondersteuning van een presentatie. Maar waar moet je nou eigenlijk op letten, wat zijn de valkuilen en hoe krijg je het effect van een presentatie die vertrouwen uitstraalt? Lees hier 10 PowerPointpresentatie tips!

1. Gebruik een PowerPoint alleen ter ondersteuning van je presentatie

Een PowerPoint werkt het beste als je hem alleen gebruikt ter ondersteuning van je presentatie. Tenslotte gaat het erom hoe jij je verhaal overbrengt.

2. Wees consistent gedurende je PowerPoint

Een PowerPoint die veel verschil heeft in lettertype, -groottes en kleuren zijn niet consistent. Voor het geheel en de consistentie tijdens je presentatie is het van belang dat de PowerPoint ook consistent is.

3. Houdt je PowerPoint zo rustig mogelijk

Een drukke PowerPoint werkt niet in het voordeel van het verhaal dat je probeert over te brengen. Gebruik niet te veel bullets, tekst, cijfers en statistieken want dit leidt erg af van de boodschap. Houdt ook in gedachtes dat beelden in de PowerPoint ook erg bevorderlijk werken. De mens is visueel ingesteld en verwerkt beelden 60.000 keer sneller dan tekst!

4. Gebruik zo weinig mogelijk kleur in de tekst van de PowerPoint

Probeer de kleur van de tekst zo consistent mogelijk te houden. Het maximaal aantal kleuren per dia ligt ongeveer op de 2 kleuren en niet meer dan 3 kleuren per presentatie.

5. Gebruik niet te veel animaties

Tekst die vanuit links de dia in komt vliegen, letters die stuk voor stuk in een titelbalk vallen en ga zo maar door. PowerPoint biedt oneindig veel animatiemogelijkheden. Ontzettend leuk maar beperk dit tot de openingsdia of als afsluiter. Animaties zijn erg vermoeiend en leiden te veel af van de kern van de boodschap.

6. Gebruik een PowerPoint in de stijl van je eigen bedrijf

Een PowerPoint in de stijl van je eigen bedrijf is een must! Ontwikkel bijvoorbeeld een standaard template die je kunt gebruiken zodat al je PowerPoints een zeker gevoel van “unity” uitstralen. Tenslotte is een PowerPoint het beeld bij je presentatie en dat is iets wat mensen vaak bij blijft.

7. Houdt rekening met de technische aspecten

Je hebt je presentatie tot in de puntjes toe voorbereid en hebt een prachtige PowerPoint ter ondersteuning. Je komt op de plaats van bestemming en weet niet wat je aantreft! Een verkeerde aansluiting die niet in jouw laptop past. Dit is een voorbeeld dat je liever niet meemaakt. Zorg daarom dat je niet alleen je presentatie tot in de puntjes toe voorbereidt, maar dat je ook van tevoren op de hoogte bent met welk apparatuur je gaat werken. Zorg er ook voor dat je altijd een back-up-plan hebt. Zet je PowerPoint op een USB-stick zodat je daar niet afhankelijk bent van je eigen laptop.

8. Weet van tevoren exact wat elke dia inhoudt

Goede voorbereiding is het halve werk. Bij goed voorbereidde presentaties valt het wel eens op. De presentator/presentatrice begint al met praten over de volgende dia, voordat deze al in beeld is. Dit straalt een enorm gevoel van vertrouwen en rust uit. Het geeft namelijk aan dat de betreffende persoon weet wat hij of zij aan het vertellen is en totaal niet afhankelijk is van de PowerPoint.

9. Zorg voor een goed contrast in de PowerPoint

Voor PowerPoints op een groot scherm is een donkere achtergrond met een lichte letter het meest geschikt. Wanneer je een groot scherm hebt met een witte achtergrond en zwarte letters maak je het lastiger voor het publiek om de tekst goed te lezen. Zorg er ook voor dat de letters en achtergrond niet (bijna) dezelfde kleur hebben. Hierdoor wordt de presentatie onleesbaar voor het publiek.

10. Dubbelcheck

Voer altijd een dubbelcheck uit voor je PowerPoint. Niets is vervelender dan dat je aan het presenteren bent en je een spelfout etc. gemaakt hebt. Wanneer dit voorkomt is er direct een stuk vertrouwen in je verhaal kwijt. Dit is een sterke vorm van onzorgvuldigheid. Een vier of zesogen principe is ook erg handig in dit soort situaties.

Met deze 10 tips weet je zeker dat je een PowerPoint hebt die er goed uit ziet, geen verwarring brengt en een goede ondersteuning biedt voor het verhaal dat je probeert over te brengen. Een goede PowerPointpresentatie in de stijl van je bedrijf is onderdeel van je huisstijl.

Wil jij gratis 10 templates ontvangen voor schitterende Powerpoints?

http://templates

Related Post

Geen Reacties

Leave a Comment

Noombla is a Dutch-based digital growth company which is specialised in a variety of online and offline services.