N O O M B L A

Een sterk wachtwoord maken is nog niet altijd zo makkelijk. Een wachtwoord dat je automatisch kunt genereren is er vaak een die zo lastig is dat het een hele opgave is om deze te onthouden. Het gebeurt nog zo vaak dat wachtwoorden als wachtwoord123 of 12345 voorbijkomen. In de wereld van tegenwoordig is dit niet zo handig meer. Hopelijk kunnen we je helpen met het maken van een sterk wachtwoord die ook nog eens goed te onthouden is!

Telkens een nieuw wachtwoord

Voor bijna elke app en/of account heb je tegenwoordig een unieke gebruikersnaam en wachtwoord nodig. Om telkens een nieuw wachtwoord te bedenken is best een gedoe en dat maakt het erg lastig om al deze wachtwoorden ook te onthouden. Daardoor vinden veel mensen het handig om hetzelfde wachtwoord te gebruiken. Kortom, gevaarlijk! Een website zoals: https://www.onlinewachtwoordgenerator.nl/ kan gebruikt worden. Deze site genereert een uniek en veilig wachtwoord dat niet te achterhalen is. Maar toch, hoe ga je een wachtwoord als: S”E`kx#-T^fC1&cGkO/o ooit onthouden?

Het bedenken van een sterk wachtwoord zorgt ervoor dat hackers niet ongewenst toegang kunnen krijgen.

Slechte wachtwoorden

Wat is een ‘slecht’ wachtwoord? Om slecht verder te definiëren: korte, veelgebruikte wachtwoorden. Het mees voorkomende wachtwoord is 123456. Dit wachtwoord is sowieso niet handig om te gebruiken. Ook wachtwoorden als “jouwnaam”123 zijn erg eenvoudig en niet slim om te gebruiken. In de basis is het belangrijk dat je een wachtwoord hebt dat je makkelijk kunt onthouden, maar niet naar jou terug te leiden is.

Het maken van een veilig wachtwoord

Het probleem waar mensen dus tegenaan lopen is dat het verzinnen van een wachtwoord dat moeilijk te kraken en makkelijk te onthouden is, erg moeilijk kan zijn. We kunnen je door middel van simpele stappen laten zien hoe je een veilig wachtwoord maakt. Als voorbeeld in dit artikel gebruiken we het wachtwoord: Ikzatopschoolin: Dronten-Flevoland1. In eerste instantie ziet dit wachtwoord er goed uit. Het bevat hoofdletters, cijfers en het is lang.

1. Vermijdt voorspelbare uitspraken

Voorspelbare uitspraken in je wachtwoord zijn erg makkelijk om te kraken. Een goed voorbeeld van een wachtwoord met een voorspelbare uitspraak is: Ikkijkom9uur:Ernst&Bobbie. Het is logisch, iedereen kent Ernst&Bobbie. Dit maakt het wachtwoord eenvoudig om te kraken. Om dit wachtwoord moeilijker te maken kun je bijvoorbeeld: Ikkijkom9uur:Ernst&Gert. gebruiken. Wanneer je dit hebt gedaan ben je 1 stap dichter bij een veilig wachtwoord.


2. Vertel nooit de waarheid

Je wachtwoord is eenvoudig te kraken wanneer je hem baseert op waarheid. Daarom is het van belang dat je iets van een leugen in je wachtwoord opneemt. Dit kan bijvoorbeeld zijn in plaats van: Ikkijkom9uur:Ernst&Bobbie. maak je: Ikkijkom0uur:Ernst&Bobbie. Op deze manier maak je van een logisch wachtwoord, een wachtwoord dat niet te kraken is maar nog wel te onthouden. Uiteindelijk komt het neer op dat je een wachtwoord dat dichtbij jou ligt, verdraait naar iets wat je nog steeds goed kunt onthouden.


3. Hoofdletters & Cijfers in je wachtwoorden

Logica, daar draait het op bij het maken van een veilig wachtwoord. Het gebruik van een hoofdletter bijvoorbeeld aan het begin van je wachtwoord is logisch. Voor een kraker dus ook! Als je wachtwoord: Ikkijkom0uur:Ernst&Bobbie. is het logisch dat een een kraker kan verzinnen dat het begin van mijn wachtwoord met een hoofdletter is en de namen: Ernst en Bobbie ook. Gebruik hoofdletters daarom random in je wachtwoord! Voorbeeld: ikkijKoM0uur:ernst&bobbie.


De Dobbelsteen Methode

Een ontzettend leuk en grappige manier om een veilig wachtwoord te maken kan via ‘De Dobbelsteen Methode’. Inmiddels weten we dat iedereen voorspelbaar is in zijn denkpatroon en dat ook de krakers onze ‘logica’ begrijpen. ‘De Dobbelsteen Methode’ is in 1995 verzonnen door Arnold Reinhold. Zijn spel heet: ‘Diceware‘. Het spel bestaat uit een lijst van korte woorden, die gecodeerd zijn aan de hand van 5 cijfers. De bedoeling is vrij simpel:


1. Rol 5x een dobbelsteen en schrijf de cijfers op.

2. Check de woordenlijst. Welk woord krijg jij met jouw 5 cijfers?

3. herhaal dit een paar keer voor meerdere woorden.

De woorden die je krijgt ken je waarschijnlijk niet, wat juist de kracht is van het spel! Een sterk en veilig wachtwoord wordt steeds belangrijker voor de bescherming van je gegevens.

Related Post

Geen Reacties

Leave a Comment

Noombla is a Dutch-based digital growth company which is specialised in a variety of online and offline services.